Valašské frgále
Postup přípravy: Z droždí, trochy cukru a mléka připravím kvásek. Utřu máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidám k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a nechám vykynout cca 2-3 hodiny. Vykynuté těsto rozválím přímo na vymazaném plechu do kola o průměru cca 35 cm. Okraje frgálu se snažím nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková, ze sušených hrušek, nebo třeba pouze borůvky.
tvarohová náplň: na jeden frgál smícháme lžíci cukru (může být i více, záleží na chuti), vanilkový cukr a cca 50 g tuku, přidáme 2 tvarohy (nejlepší jsou klasické kostky, s vaničkovým mám špatné zkušenosti - je řídký), 2 žloutky, rozinky namočene v rumu, popř. rozředíme trochou mléka. Na tvaroh se může nastrouhat perník na strouhání.
Nakonec frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Opravdový frgál ma mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.
Je to docela pracný koláč, ale námaha stojí za to.
náplň z jablek: oloupat,nastrouhat rozvařit s cukrem podle chuti až zhoustne,do vychladlého nakonec přidat posekané vlašské ořechy nebo strouhaný kokos.
makovou náplň z 200 g mletého máku, asi 100 g cukru (může být i více nebo méně podle chuti) a 1,5 dl mléka. Mléko s cukrem uvedeme do varu a přidáme mák. Za stálého míchání povaříme (pozor mák se rád připaluje) dokud se mléko nevyvaří. Můžeme dochutit skořicí.
Originál hrušková náplň se dělá zhruba takto: sušené hrušky se rozvaří v menším množství vody do měkka, okoření se mletým badyánem a skořicí, na vůni je dobré přidat i rum a máslo, popřípadě je-li směs řídká, místo másla přidat máslovou jíšku.